Beton-look is een sierlijke leem-pleister voor binnenwanden en plafonds.
Het product lijkt erg op beton en kent drie basisafwerkingen: mat,
glanzend en glanzend met wax. De oorspronkelijk kleur is grijs, op
verzoek kunnen er ook andere kleuren worden aangemaakt. Dit kan in
overleg met u.

 

info@leembouw.org

 

Product informatie

Specificaties:

 • Samenstelling: Diverse soorten klei, zand en een natuurlijke binder
 • Verpakking: 4 kg zak en 15 kg zak.
 • Bewaar droog.
 • BetonLook is in droge toestand oneindig houdbaar.
 • Kleur: grijs
 • Door de natuurlijke ingrediënten kunnen kleurafwijkingen ontstaan tussen verschillende charges van dit product.
 • Doe-Het-Zelver/Professional
 • Hoge kleefkracht
 • Hard na droging
 • Handmatige verwerking
 • Damp-open
 • Vochtregulerend
 • Antistatisch
 • Afval kan worden weggegooid in de tuin
 • De laagdikte per aan te brengen laag bedraagt 0,5 – 1 mm.
 • Verdunner: water.

Gebruiksklaar maken

 1. Meng 1 kg BetonLook met 0,5 L water, ongeacht de gewenste afwerking.
 2. Roer het mengsel 5 min met een boormachine en een kleine verfmenger.
 3. Wacht minimaal 15 minuten en roer nogmaals 5 minuten.
 4. Eenmaal aangemaakt is BetonLook nog 5 dagen optimaal verwerkbaar.
 5. Verbruik 1,5 mm – 1,5 kg/m2 op een vlakke ondergrond. Het verbruik ligt hoger op grove ondergronden.

Verbruik en verwerking
Dit pleister wordt in drie stappen verwerkt van matte tot was glanzende look

 1. Mat – Voor 1 m2 is 400-500 gram droog mengsel benodigd. Breng één laag op met een spaan en laat drogen. Het verbruik ligt echter hoger bij verwerking op grove ondergronden.
 2. Glanzend –  Voor 1 m2 is 2 x 400-500 gram droog mengsel benodigd. Breng de eerste laag op met een spaan en laat drogen. Breng vervolgens een tweede laag aan met een spaan en polijst de afwerking.
 3. Glanzend met was – Verwerk laag de eerste en tweede laag zoals beschreven onder het kopje ‘Glanzend’. Breng ná droging vervolgens Tierrafino Wax aan.

De temperatuur van de lucht en de ondergrond dient minstens 5°C te zijn.

Ondergrond
Dragend, constant droog, absorberend, vlak maar voldoende grof voor een mechanische hechting en vrij van stof en vet. Verwijder behang- en verfresten. Gladde en niet zuigende ondergronden voorbehandelen met Tierrafino Contact Fine. Sterk absorberende ondergronden voorbehandelen met Tierrafino Fix of met weinig water bevochtigen en laten intrekken in de ondergrond vòòr het aanbrengen, zodat een langere verwerkingstijd en goede hechting verkregen wordt. Tierrafino- Base en Kalk zijn bij uitstek ideale ondergronden voor BetonLook.

Mooie special-effects

 • BetonLook met weinig tekening – Breng max. 1,5 mm aan met een pleisterspaan, zorg dat de laagdikte voldoende is zodat de grovere korrel in het materiaal niet aan het oppervlak ligt. Pleister het oppervlak wanneer het mat geworden is na aanstijven eventueel 1 keer na en laat drogen. Bij herhaaldelijk napleisteren zal er meer tekening en glans ontstaan.
 • BetonLook met fijne Marmorino-achtige afwerking – Breng ca. 1 mm aan met een pleisterspaan, breng een gewenste tekening aan met de spaan en laat drogen. Breng na droging een tweede, zo dun mogelijke laag aan. Pleister het oppervlak wanneer het mat geworden is na aanstijven. Bevochtig eventueel het oppervlak licht met een nevel van water en herhaal het pleisteren. Bij herhaaldelijk napleisteren zal er meer tekening en glans ontstaan.
 • BetonLook met fijne Travertino-achtige afwerking – Breng ca. 1,5 mm aan met een pleisterspaan. Door met een borstel of harde kwast te deppen in het oppervlak ontstaan er gaatjes en wordt er wat materiaal naar voren getrokken. Pleister het oppervlak wanneer het mat geworden is na aanstijven vlak, maar wel zo dat er gaatjes blijven.

Droogtijd

Onder normale condities (+20C en 60% relatieve luchtvochtigheid) is Tierrafino BetonLook droog tussen 2 tot 24 uur. Gebruik geen versnelde droging zodat de binder beter uit kan harden. Houdt BetonLook ook niet onnodig lang vochtig, het dient binnen 3 dagen droog te zijn.

Reparaties
Bevochtig het gebied om de beschadiging, totdat de leem iets zacht geworden is. Vul de beschadigde delen op met Tierrafino BetonLook en breng dezelfde structuur aan- en werk af zoals op het overige oppervlak.

Afwerking

Door de damp-open structuur van BetonLook kan vuil zich hechten. Om die reden kan het product zonder nabehandeling alleen in decoratieve gebieden toegepast worden die niet te sterk belast worden met vuil. Indien de afwerking wordt na behandeld met Tierrafino Wax is de oppervlakte met water afneembaar. Breng daarvoor met een roller drie maal een mengsel aan van 50% Tierrafino Wax en 50% water. Wacht tussen elke gang tot het oppervlak opgedroogd is. Bij het aanbrengen van de derde gang dient BetonLook niet meer donker te worden. Indien dat toch het geval is kunt u overwegen extra lagen aan te brengen tot de BetonLook niet donkerder wordt.

Veiligheidsadvies

Contact met ogen en slijmvliezen vermijden. Bij verhoogd risico (plafonds) een veiligheidsbril dragen. Raadpleeg voor overige informatie het Tierrafino BetonLook Veiligheidsinformatieblad. Mengbaar met maximaal 3% Tierrafino Pigmentpasta. Om een lichtere kleur grijs te verkrijgen, kan 2 kg Tierrafino Dry Paint met 2 kg BetonLook gemengd worden. Echter moet er dan extra aandacht gegeven worden aan de aangegeven laagdikte die aangebracht wordt, deze mag niet dikker zijn dan 1 mm. Veiligheidsbril, beschermende handschoenen, kuip, menger, spaarbord, troffel, plakspaan, japans stalen spaan, schilderstape.